The Last Sermon / Khutbah Of Prophet Muhammad S.A.W

This sermon was delivered on the Ninth day of Dhul-Hijjah, 10 A.H. ( 623AD) in the Uranah valley of Mount Arafat in Mecca. It was the occasion of annual rites of Haj. It is also known as the Farewell Pilgrimage.

After praising and thanking Allah the Prophet (p.b.u.h.) began with the words:

"O People! Lend me an attentive ear, for I know not whether after this year I shall ever be amongst you again. Therefore, listen carefully to what I am saying and take these words to those who could not be present here today."

"O People! just as you regard this month, this day ,this city as sacred ,so regard the life and property of every Muslim a sacred trust. Return the goods entrusted to you to their rightful owners. Hurt no one so that no one may hurt you. Remember that you will indeed meet your Lord, and that he will indeed reckon your deeds."

"Allah has forbidden you to take usury, therefore all interest obligation shall henceforth be waived. Your capital is yours to keep .You will neither inflict nor suffer any inequality. Allah has judged that there shall be no interest and that all interest due to Abbas Ibn 'Aal-Muttalib be waived."



Isu pakai tudung ada la perkara remeh temeh??

Assalamualaikum,
Tulisan kali ni adalah tulisan untuk menjawab persoalan dari sahabat saya,
Perkara yang disoalkan agak menarik untuk dibincangkan,

sebabnya???
isu pakai tudung ni adalah isu yang agak serius,
soalan yang ditujukan:

"Isu pakai tudung adalah perkara remeh temeh dan tak dak relevan ngan islam. Bertudung kepala ada la amalan budaya orang di Timor Tengah dan Eropah sebelum islam wujud. Malah penganut kristian & yahudi jugak memakai tudung oleh perempuan mereka. Dalam Alquran pun tak dak ayat menyuruh tutup kepala apa yang di ajaq supaya menutup aurat jerr. Memakai tudung ada la pendapat ulama salaf dan bukan nya hukum Allah...!!!" - anon.

i see this when saya blogwalking tadi. ingin minta pendapat anda. 
Klik baca seterusnya untuk membaca jawapan serta hujah saya berkenaan isu ini:


Kita sudah Maju!


Assalamualaikum
Berbanggakah kita dengan kemajuan?
Didalam era pembagunan, serba maju ini, kita didokongi dengan ideology yang bahawasanya kita sudah maju, berkali2 ganda lebih maju dari dulu. Dan apabila disoal dengan lancar kita katakan yang kita sudah hidup didalam ‘era’ kemajuan
Sekadar bingkisan untuk membuka minda2 kita yang mungkin tidak ‘perasan’ sesuatu yang patut kita ‘kesal’ dengan ‘kemajuan’ yang kita banggakan.
Ingin saya ceritakan ‘kemajuan’ dari segi ‘kemajuan’ kita dengan zaman jahilliah(zaman sebelum kedatangan islam)

Klik seterusnya untuk meneruskan pembacaan


Aksi Video Lucah? ZINA? dimana kita!

Assalamualaikum.
Diwaktu ini, negara sedang kecoh dengan tayangan2 video pendek 'lucah' yang dirakamkan oleh anak2 remaja kita. Bukan sahaja dirakam, ia juga disebarkan melalui pelbagai medium, terutamanya melalui medium internet.

'MERAKAM aksi seks menggunakan telefon bimbit boleh dianggap antara masalah sosial yang semakin membarah apabila ia kini menjadi hobi di kalangan masyarakat, khususnya remaja.'

pernahkah anda terfikir, dan pernahkan anda cuba mengkaji satu fakta yang mengejutkan ini...

fakta tersebut ialah:
Berita2 tentang 'pembuangan' bayi, jika kita kira 'bulan' tersebut, pastinya 8 atau 9 bulan sebelum berita tersebut, terdapat satu 'event'?
contohnya, bulan 9(september), 10 (oktober) dan 11 (november) merupakan bulan2 dimana akhbar sibuk melaporkan kes2 pembuangan bayi? cuba kita tolak 8 atau 9 bulan pada bulan2 tersebut.. pastinya 'event' yang paling 'popular' diwaktu itu adalah 'tahun baru' dan 'valentines day'. perasan tak?

teruskan pembacaan



Kenapa kita kena sayang Bahasa Melayu

Assalamualaikum,
dalam artikel kalini, saya ingin sentuh satu topik yang mungkin agak 'hangat' kepada beberapa pihak.
Tajuk artikel tulisan saya harini adalah

Kenapa kita kena sayang Bahasa Melayu?

Sebagai salah seorang pelajar jurusan yang berkaitan dengan Bahasa, saya terpanggil untuk menulis tentang perkara ini. Seperti diketahui, diwaktu ini, Bahasa Melayu sudah dilihat sebagai 'bahasa yang kurang dimartabatkan' oleh pengguna2 awal bahasa ini, iaitu Bangsa Melayu. Anak-anak muda diwaktu ini lebih 'memartabatkan' bahasa inggeris berbanding dengan bahasa melayu. jika ini diteruskan, bahasa melayu mungkin akan menerima nasib yang sama seperti tulisan yang dilihat hampir mati diwaktu ini, tulisan Jawi.

Ramai orang-orang bahasa cuba untuk menaikkan bahasa melayu itu kembali, supaya dimartabatkan, dicintai oleh anak2 muda serta banyak lagi, bahkan Kerajaan juga telah melaksanakan pelbagai kempen, salah satunya kempen 'cintailah bahasa kita', 'bahasa jiwa bangsa' dan pelbagai lagi.

Artikel kalini akan melihat dari segi logik akalnya, dan dikaitkan sedikit dengan sedikit pandangan dari Islam, tentang memartabatkan bahasa, dan kenapa kita kena sayang bahasa Melayu, iaitu bahasa Utama di Malaysia.
Artikel ini juga sekadar untuk membuka minda kita yang terlupa betapa berjasanya Bahasa Melayu dalam kehidupan kita dan dalam mencari sinar agama. 'Sila baca sampai habis, jangan main LANGGAR saja' .. hehehe

Klik baca seterusnya untuk teruskan bacaan


Misconception about islam #7


(7) Islam is a religion which is militantly anti-Western, exposes violence, and is very much inclined to wars

 The last misconception is “Islam is a religion which is military anti-Western, exposes violence and is very much inclined to wars”. It is untrue that Islam is millitary anti-western.  As mentioned before, Islam promotes peace. Allah mentioned about equality between human being in surah AL HUJURAT verse 13;

  "O mankind! We created you from a single soul, male and  female, and made you into nations and
 tribes, so that you may come to know one another.  Truly,  the most honored of you in God's
 sight is the greatest of you in piety.  God is All-Knowing, All- Aware.”
This verse clearly mentioned the equality that are promoted in Islam.


Misconception about islam #6


(6) Islam is incompatible with human rights, pluralism and political tolerance
Next, misconception on “Islam is incompatible with human rights, pluralism and political tolerance”. Regardless the above matters it is clearly unfair to judge Islam as such do not promote humanity. As an example, we look at the laws in inheritance as being stated in Quran in surah An-Nisa’ verse 33
“To (benefit) every one, we have appointed shares and heirs to property left by parents and relatives. To those, also, to whom your right hand was pledged, give their due portion. For truly Allah is witness to all things.”





Misconception about islam #5


(5) Islam is oppressive against women and minorities
Next misconception is “Islam is oppressive against women and minorities”. 
This misconception occurs because of the urges of Islam towards Muslim women to wear
 the veil and forced to stay home.
 Islam does not oppress women. One of the hadith of the prophet Muhammad mentioned:
"The most perfect in faith amongst  believers is he who is best in manner and kindest to his
wife." 


Misconception about islam #4


(4) “Modernity” is the product of the West and the Islamic world cannot be truly modern until Islam is radically reformed
            Another western misconception on Islam is “Modernity is the product of the west and the Islamic world cannot be truly modern until Islam is radically reformed”. The concept modernity are perceived as the mark of the progress from industrialism, capitalism, secularization, the nation-state, and its constituent institutions and forms of surveillance. In this matter, Islam as a religion are needed as a preparation from the soul matter for the Muslims to engage with the concept of modernity that are promoted b y these westerners. It is known that a few matters that are just known scientifically are already mentioned in the Quran. This shows that Islam is already ahead in term of the “modernity”.  



Misconception about islam #3


(3) Islam is a religion of fanaticism, fatalism and polygamy
 
The third Western misconception that spread among them was “Islam is a religion of fanaticism, fatalism and polygamy”. Islam is not a religion of fanaticism. In fact, fanaticism does not exist in Islam, and Islam is against those who are. There are not verse and Sunnah in the Quran which emphasis Islam as a religion of fanaticism the tradition of Islam is meant to be simple, easy to apply, realistic, and practical. As mention in surah al-imran verse 200 

“O People who Believe! Endure and surpass your enemies in endurance, and guard the frontiers of the Islamic nation; and keep fearing Allah, hoping that you may succeed.” 

This ayah clearly shows that Islam promotes peace rather than fanaticism. Allah clearly mentioned to Muslim to endure and surpass the enemy in endurance.


Misconception about Islam #2


(2) Islam is obscurantist, primitive and uncivilized
            The second western misconceptions concerning Islam are “Islam is obscurantist, primitive and uncivilized”. The western believed that Islam prohibits Muslims to understand something by being obscurant and Islam is being old-fashioned and in the state of non- developing. The westerners believed that Islamic teaching restricts the Muslims to learn things outside the religion hence staying in the state of not following the current era. This misconception may occur due to the believed that from the time Islam was conveyed until nowadays, no development occurs due to Muslim still stuck on only learn things from Quran and Sunnah. Allah mentioned in surah Al-Hijr verse 10
“Verily, We Ourselves have sent down this Exhortation, and most surely We will be its Guardian”
 


Misconception about islam #1

(1) Muslims are mainly Arabs, and Islam is the exclusive religion of the Middle East.

            The first misconceptions that westerners held concerning Islam is “Muslims are mainly Arabs, and Islam is the exclusive religion of the “Middle East”.  Believing that Islam is only a religion for Middle East is a myth that was spread by the enemies of Islam early in its history. This mistaken assumption is possibly based on the fact that most of the first generation of Muslims was Arabs, the Qur'an is in Arabic and the Prophet Muhammad was an Arab. Shaykh Khalid Yasin said that 1 out of 5 people in this world are a Muslim. This means that people who embrace Islam, which is Muslims, consist of vast range of races nationalities and cultures from around the world. And the largest Islam community lies in Indonesia, which lies on the Asian continent. This shows that Islam is not specifically for the Middle East people, or specifically Arabs.



Misconception on Islam

Welcome fellow 'earthlings' to my humble blog #lulz


I will start to discuss a few matters and hopefully clear up a few misconception regarding Islam.
There will be plenty of part from my post, and a few of those part will be conducted in English (gonna re-post what i have wrote from my assignment




Misconception can be defined as a view or opinion that is incorrect because it is based on faulty thinking or understanding. It is part of peoples view regarding some matters such as belief, religion and so on. Nowadays, we can see there are a lot of misconceptions about Islam and its teaching. So, in order to give the best understanding regarding Islamic religion, let us first look at the root word for Islam, which came from word salam which means peace or safety. Hence misconception towards Islam could be defined as incorrect opinion about Islam based on faulty thinking or understanding. These misconceptions have form faulty thinking among non-Muslim regarding Islam. These misconceptions prevent the non-Muslims from seeing the beauty of Islam.  It is the duty of Muslims to help clear misconceptions that non-Muslims have regarding Islam.
click Read more





Starcraft 2 + Lan?

Main starcraft 2 dekat lan?
possible?
possible!
hehehe


Isu Hudud dilaksanakan di Malaysia, dimana "Pendirian" Anda?

Isu Hudud dilaksanakan di Malaysia, dimana "Pendirian" kita?

Baru2 ini negara dihangatkan "KEMBALI" dengan isu Hudud yang dibangkitkan oleh Parti Pembangkang(pakatan rakyat serta beberapa NGO)
Isu hudud di Malaysia sudah beberapa kali "DIHANGATKAN" di media2 "bawah tanah"(media bawah tanah merujuk kepada media2 selain arus perdana, yakni BLOG, dan FORUM"
Isu hudud ini juga telah dijadikan satu "alat" yang dikatakan oleh pihak2 Parti Pembangkang sebagai yaitu alat untuk menakutkan Penduduk malaysia. "Tuduhan" ini(kenyataan bahawa isu hudud digunakan sebagai satu "ALAT" untuk "menakutkan" penduduk malaysia) telah saya dapati sebagai satu Tuduhan yang berasas.

Lihat saja didalam catitan didalam Surat Khabar Media Perdana ini. yang diterbitkan pada 25 September 2011. Satu catitan didalam akhbar melayu ini yang boleh dilihatkan bahawa isu Hudud ini dibangkitkan untuk kepentingan "politik". dan jika anda lihat di"akhbar" bahasa inggeris yang diterbitkan oleh Syarikat yang sama, dinyatakan "KETEGASAN" kerajaan tentang isu Hudud. Perkataan NO TO HUDUD telah ditulis dalam Capital letter(huruf besar) untuk menunjukkan ketegasan tentang pekara ini, yaitu perlaksanaan isu hudud diMalaysia
 
Mari teruskan perbincangan"Isu Hudud dilaksanakan di Malaysia, dimana "Pendirian" kita?" dengan menekan butang Klik seterusnya


Parasit Explicit!

Parasit Explicit!
Ya ini adalah satu post sarkastik ditujukan pada Parasit2 Explicit yang wujud dimana2 sahaja!

Parasit EXPLICIT!

Apa itu Parasit?

mengikut Kamus Dewan Bahasa, telah ditulis dengan tepat dan padat! telah menafsirkan PARASIT sebagai

1 tumbuh-tumbuhan atau binatang (spt cacing kerawit, pokok api-api dll) yg hidup pd tumbuh-tumbuhan atau pd binatang lain serta mendapat makanan drnya.
2 orang yg menumpang pd orang lain dgn tidak membayar apa-apa.



Jadi apa kena mengena dengan post ini?

post ini adalah satu post berkaitan dengan parasit2 yang wujud didalam dunia "siswa" dan juga di alam "kerja"

sila klik seterusnya untuk membaca tentang Parasit Explicit ini


Indahnya Mekah dibangunkan, pernah tak kita terfikir?

Assalamualaikum Sebelum meneruskan pembacaan,

Saya ingin menegaskan bahawa artikel ini bukanlah ditulis dengan niat untuk Menjatuhkan, Menghentam atau mengkritik Pembagunan di Mekah.
Pembagunan itu bagus, tapi pernahkah anda terfikir....




Artikel ini ditulis sekadar bingkisan untuk membuka "minda" pembaca tentang salah satu perkara yang "Pelik" yang telah berlaku samada kita "SEDAR" atau "TIDAK" tentang "pembagunan" di tanah suci bagi orang2 ISLAM, ya'itu Mekah, atau lebih "detailnya" lagi di kawasan "Masjidil Haram"




Tahukah anda, diwaktu artikel ini ditulis, Abraj Al Bait Towers yang sedang ataupun telah siap dibina di Mekah merupakan bagunan *TERBESAR didunia?
sumber: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_buildings_in_the_world 
  Klik seterusnya untuk terus membaca



JIN Menganggu Perbualan Telefon Rancangan TV(video)!


Jin, Syaitan dan lain2 adalah merupakan makhluk "ghaib" yang diciptakan oleh Allah.
ya! mereka ada dimana2 saja, bezanya, "mereka" nampak kita, dan kita x nampak "mereka" .
kecualilah kita telah diberikan kurniaan dari Allah, pada orang dikehendakinya kerana seperti yang telah dinyatakan didalam surah Yasin
"kun fayakun"
Ramai persoalkan wujudkah "Jin" dan syaitan ni

klik seterusnya untuk melihat video JIN Menganggu Perbualan Telefon Rancangan TV(video)! rancangan tv ini adalah secara langsung diwaktu itu..







Kenapa PERLU cabut bulu kening?

ASsalamualaikum
tajuk post arini adalah KENAPA PERLU cabut bulu kening,
YA! ini post SARKASTIK, sebelum anda membuat andaian, sila baca post ini sehingga habis


Mencabut kening
adalah salah satu "HOBI" wanita atau lelaki
yang ingin mendapatkan "KECANTIKAN" yang mereka mahukan.

mencabut kening ni selalunya dilakukan oleh wanita, dan juga segelintir lelaki,
dengan niat supaya kelihatan lebih cantik dan KEMAS *(kononnya)

Terdapat Banyak pendapat tentang "mencabut" bulu kening ni.
sila klik seterusnya untuk sambung membaca dan melihat gambar

dan pastikan minda anda berada didalam keadaan "neutral" sebelum "menyalahfahamkan apa yang ditulis ini

klik seterusnya


Back To UIA like a boss!

Blogwalking like a bawse!


hehe
asalamualaikum

1st day of class and i'm doing it LIKE A BOSS!
ლ(ಠ益ಠლ)
#LOL
class started at 8.30am
enter class, saw the lecturer
30 minutes of laughing and....
i slept!

lecturer FTW!
hahaha

New Mobile prepaid Rate/harga prepaid baru 15sept

Malaysian Mobile user will be charged 6% service charge fo all Prepaid topup,

Click Read more to see the new rate for Malaysian Mobile Prepaid User
this charge will be implimented after 15 september 2011
everyone is entitled of their own opinion, and my opinion is 6% from the "user" are not acceptable! claim it to the service provider =|
 read more! see the price increase on the full post


Adoyai~ Pondan

Post ini adalah berdasarkan berita yang disiarkan di harian metro dan beberapa akhbar serta blog, tajuk berita tersebut adalah "Padah berebut pondan"

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Padahberebutpondan/Article/index_html

Berebut PooooNDaN??? adoyai adoyai adoyai
celah mana nak pusing cerita tu, nak "bersangka baik(husnuzon) pon, aku tetap tak boleh singkir "kepelikkan" tentang songsang ni, dah macam XDAK perempuan dah dekat Malaysia ni. nak kata xdak prompan, x appropriate(betui) plak.. mana taknya, aku sampai malu gi klinik ortodontiks ntuk tukar braces sebab aku sorang je laki *(kali ke 5 aku gi, tetap aku sorang je laki, xpernah lagi terserempak laki lain yang buat braces gak)
gambar dari gugel!
dah xdak perempuan sgt ka?
read more! untuk gambar dan lagi "cerita"




KEJAM! Kekejaman pusat jagaan haiwan PETKNODE (UPDATED)

Recently,
========================
Over the festive period, over 200 cats were abandoned by a pet kenneling service operating under the name Petknode. These cats were found dehydrated, dying of starvation and caged in their own urine/waste. A dedicated group of volunteers and rescuers have managed to rescue all of the cats that were found alive and vets have been treating them for their ailments.

========================
baru2 ni, diwaktu pakat2 beraya dikampung, terkeluar satu berita bahawa lebih 200 kucing telah ditinggalkan oleh pusat penjagaan HAIWAN. kucing2 ini telah diabaikan oleh PUSAT tersebut SELAMA lebih dari seminggu tanpa sebarang penjagaan termasuklah diberi MAKANAN dan MINUMAN.
Rumah tumpangan kucing tersebut bernama PETKNODE


Raya,Rakus, RUMAH TERBUKA!

"selamat hari raya...
aidilfitri mulia...
ampun maaf dipinta...
menyuci hening dosa..."
dan akhirnya, dapat gak idea apa nak tulis tentang "RAYA 2011"
merdeka raya? 
nak mula crita tentang perihal apa dulu ek?
baeklah, mulakan cerita dengan cerita tentang rumah terbuka!

biasa la.. raya ni, penuh undangan RUMAH-RUMAH Terbuka, versi RAYA 2011.. dan tiap2 tahun rumah terbuka merupakan salah satu benda yang dah macam "WAJIB" bagi golongan berada..




it's a good thing!
becoz, dapat berkenalan dengan jiran2 yang selama ni x penah bertegur sapa..


almaqlomla, zaman sekarang, kenal jiran cuma time ada MAJLIS KENDURI, KEMATIAN dan PERAYAAN macam ni..



tapi satu je benda yang ku x gemo


tiap2 kali raya, benda ni slalu terjadi, walaupun x semua orang camtu, tapi benda ni perlu aku POINT OUT, kot2 ada la readers yang SETUJU dengan apa yang aku cakap ni.. kalau setuju cakap setuju, kalau x setuju, jgn cakap benda ni x jadi. sebab dalam 10 rumah terbuka, 2~3 dari rumah terbuka (jenis besar besaran tu) akan ada kes ni





KES APA?


Jantung Pisang Terpacak?

Assalamualaikum,

time aku bercuti tu, n gerak ke sebuah kampung di JENIANG , KEDAH..
aku terpandang 1 pokok yang pelik,
EH! pokok tu x pelik, tapi ada samting yang x kena dengan pokok tu

POKOK tu aku tgk cam pokok pisang je..
tapi setahu aku, jantung pisang ni ni berat ke tanah, n tergantung la
cam gambo ni
stendet la pisang camni.. tapi pokok pisang yang aku tgk ni
jantung dia point to langit.

Ni ha gambo pokok pisang yang sempat aku SNAP2


Cuti-Cuti Utara: Ladang Anggur di Tasik Beris

sambungan pada post
http://hawauyu.blogspot.com/2011/09/cuti-cuti-utara-air-panas-ulu-legong.html
the next day, we visit the LADANG ANGGUR TASIK BERIS, atau nama ladangnya BERIS LAKE VINEYARD

Here is my review about that place!

BERIS LAKE VINEYARD
Main website: http://www.berislakegrapes.com.my/ 
Masuk TV tu : http://www.berislakegrapes.com.my/TV1_sepcial.html
info syarikat: http://www.berislakegrapes.com.my/beris_lake.html
Kadar Bayaran: 3 hinggit satu kepala (RM 3 ADULT) dan singgit stengah for kanaksz kanaksz (RM1.50 for children)
Map / Peta : http://www.berislakegrapes.com.my/map.html
Harga anggur yang dijual: Anggur Hijau ( green grapes) = RM12 per package
                                           Anggur Unggu/ Merah ( violet / red grapes ) = RM15 per package
other stuff (related to grapes) are also sold here

My review

Pro's ( good / nice thing about this place) and some tips
~ Nais place kek mano laie korang nak cari ladang anggur kek uthara ni, ada duo ( dua ) je, *(kata orang tu la) n cuma kat sini je ada tour
~ cantek oh! bayangkan  jalan2, anggur atas kepala, cam nak nganga mulot n NGAP! je.. hehehe
~ tempat pon cantek, sementara nak tunggu turn, boleh ronda2 area luar tu. manyak cantek oh!
~ tempat menunggu pon cantek, rehat2 gitu

Cons ( bad / lack of things about this place )
~ should have "TOUR GUIDE" , the "information banner" says that there are tour guide for 15 ppl per group, sadly none are there, only tickets collecter and watcher, you can ask "INFORMATION" at the person who act as "watcher" though.. but a tour guide may be nice
~ Hot Hot HOT! (green house maybe?)
~ nothing to do inside, just watch the grapes up in our head, but cannot pick any of it..

anyway. my rate is 6.7/10 for the nice view and everything...

PHOTO! ( gambo ) (click to view)


Cuti-Cuti Utara: Air Panas Ulu Legong

Semalam ku gi jalan2  ambil angin, bak kata orang, cuti-cuti..
destinasi cuti pada kali ni adalah di belah utara malaysia, area2 baling


Here is my review about that place!

PUSAT REKREASI AIR PANAS ULU LEGONG
here some pict to make yew readers "Enjois" n Cuci "Mata's" dengan keindahan dan keseronokan bercuti disini

sedikit info
Main Website: http://www.mdbalingtourism.gov.my/pusat_rekreasi/MainMenu.php
Kadar Bayaran : http://www.mdbalingtourism.gov.my/pusat_rekreasi/kadarbayaran.php
Sejarah: http://www.mdbalingtourism.gov.my/pusat_rekreasi/sejarah.php
Peta: http://www.mdbalingtourism.gov.my/pusat_rekreasi/peta.php

My review

Pro's ( good / nice thing about this place) and some tips
~ Nais gitu, tempat lawa!
~ kalau nak gi, digalakkan pergi diwaktu malam ( gile ngeko nak mandi tgh2 paneh )
~ ada 4 kolam (waktu aku gi la.. )
 - kolam no 1 = panas GILA, pernah dulu aku tgk orang berenang (sorang dia je la) memang gila, aku masak telur pon jadi half cook kat situ
- Kolam no 2 = 2nd hot, orang selalu celup2 kaki je kat situ
- Kolam no 3 = yang ni kolam x brapa paneh ( tapi still paneh, aku celup kaki je) tapi kolam ni ramai berenang, sebab bagi diorang not to hot, (aku anak manja maybe?)
- Orang mula ramai bermula pukul 10malam until 4 pagi, yes 4 A.M dude.
- tiket so so la...
- ada ais krim bes kat situ, ala, yang masuk majalah tiga dulu

Cons ( bad / lack of things about this place )
~ MAHAL kot, RM4 sekepala, da la tu, keta kena baya paking lagi, da la jauh nak gi, yang x syioknya, tapak khemah pon kena bayar, padahal tak la banyak sgt tapak kemah dia
~ ugh tandas, maybe sebab ramai sgt, sampai x terjaga, awal2 sampai mmg bersih, tunggu la dalam kol 1~2 pagi.. kompom kotor, xde orang bersihkan ke? adoyai!
~ banyak sgt budak2 "MERENDEK (buat maksiat)" meraba situ, meraba sini, meraba sinun, xde orang jaga ka bab2 tu? tegur2 la, not nais la for pelancong cam aku.

tu je kot? neway, tempat ni i give 7/10 for holideis ( holiday ) cuti2 utagha yow!

photo( gambo2 ) ! time enjois disitu (gambo lokasi je)
n gambo2 pembagunan area tu, *nak dibesokan kot? area tu
cantek oh area baru n chelet2 dia



Dulu pengkhianat, sekarang pelakon? apa sudah jadi malaysia?

Assalamualaikum, saya mulakan dengan soalan.... APA SUDAH JADI BAI~? dulu LAMAI ( ramai ) olang cakap lu pengkhianat negala ( negara ).. sikalang ( sekarang ), lu sula ( sudah ) jadi pelakon ma? hahhaha.. ingatkah anda pada mamat chinese yang belajar di taiwan ini?



meh aku bagitau dia sapa, kot2 hangpa ( korang semua ) lupa.. nama beliau adalah namewee.. seorang chinese ( ca ya nun alip ) yang telah banyak membangkitkan kontroversi sambil meningkatkan prestasi.

kes beliau dah buat, seperti
kes hina negaraku, (kes lagu negarakuku ) sehingga banyak laporan polis dibuat
kes kutuk TNB Malaysia 
dan banyak lagi

malah pada hujung 2010 beliau juga dikaitkan sebagai menghina islam

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1212&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_04.htm&arc=hive
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/8/30/nation/20100830172737&sec=nation

bahkan ramai mengugut beliau dengan pelbagai ugutan

apa sudah jadi bai, dulu lu hina dia sgt, ugut dia sgt, sampai mintak dia diusir keluar negara
yang ugut tu siap ajak fight OH!

skarang ni..
semua sula ( sudah ) lupa dengan apa dia buat.

biasa la, bukan melayu je mudah lupa
dengan bangganya aku cakap
MALAYSIAN mudah lupa
bahkan AHLI2 POLITIK pon mudah lupa
mereka2 YANG PERJUANGKAN SUPAYA DIA DIKENAKAN TINDAKAN BERAT juga mudah lupa

dulu cakap dia pengkhianat dan macam2 lagi

apa sudah jadi?
LU SUMA SUDAH LUPA LA!
itu la yang jadi

SIKALANG (sekarang)
dia sula ( sudah ) ada itu FILM ( sebut ikut sebutan david teo )
PLUS2.. itu artis2 terkenal, termasuklah artis yang gua plg respek bro aflin shauki (betui ke ejaan? ) pon bilakon (berlakon) sama lia ( dia )

jom kita enjois trailer filem "PENGKHIANAT" ni


hahhahah
siap iklan FILM dia ditayangkan ditivi (TV!)
tajuk NASI LEMAK 2.0 ... dah macam BERSIH 2.0 la plak... (maybe puns for bersih 2.0?)

#LOL

HAK TUIH SAMA SEMUA ORANG YANG DULU KUTUK DIA...
SEKARANG YANG DULU KUAT KUTUK tu pon DAH ADA YANG SOKONG DIA..
so again...
MALAYSIAN MUDAH LUPA

#LOL to those who forget

ENCIK FIKRI: gua x penah kutuk dia, gua respek dia sebab dia berani, bahkan gua respek dia sebab dia dah la berani lepas tu dapat jadi artis lak.. rasa cam nak jadi BERANI la.. untung2 jadi artis lepas ni.. #LOL... MANA DIA ORANG2 YANG DUK PERJUANG NAK USIR DIA DULU?.. SENYAP? lol.. tu gua cakap, lu orang cakap je lebih, nanti lu lupa... namawee pon tau, MALAYSIAN MUDAH LUPA.. tu sebab dia ala belani! komen2

so hawauyu?
nak jadi pengkhianat gak?
bukan senang oh!
boleh jadi artis gitu!
komen dibawah!


Alamak! kantoi sudey~ , TV3 PHAIL!

beberapa minggu lalu kecoh pasal pusat tuisyen memurtadkan budak2 yang belajar disitu.

tgh2 hot pasai brita ni, tetiba kantoi sudey~, Live on TV3 pulak tu..
apa yang kantoi?
besokan sikit, kot2 x nampak.. wow! pengerusi surau tu... aik, ada samting yang pelik.. highlight sket
surau al-musyirikin?
AL-MUSYRIKIN?
AL-MUSYRIKIN?
AL-MUSYRIKIN?
#facepalm
tau kenapa #FACEPALM?
sebab maksud musyrik adalah menyekutukan ALLAH.. 
dalam bahasa ARAB (ahem![blagak sebab blajar bahasa arab dekat yuyaiyeh(UIA)]) musyrik adalah fa'il kepada syirik..
kalau x caya tgk ni
http://id.wikipedia.org/wiki/Musyrik
 http://ms.wikipedia.org/wiki/Musyrik
dalam quran pon ada.. meh aku paste sikit
Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman:
وَلاَ تَكُونُوا مِنْ الْمُشْرِكِينَ (31) مِنْ الَّذِينَ فَرَّقُوا دِينَهُمْ وَكَانُوا شِيَعًا كُلُّ حِزْبٍ بِمَا لَدَيْهِمْ
فَرِحُونَ (32).

Dan janganlah kamu termasuk orang-orang yang menyekutukan Allah, iaitu orang-orang yang memecah-belahkan agama mereka dan mereka menjadi beberapa golongan. Tiap-tiap golongan merasa bangga dengan apa yang ada pada golongan mereka. [al-Rum, ayat 31-32]


again.. .#FACEPALM!

aku dah macam ni time tgk berita tu aritu..
aku buat crita?.. meh tgk rakaman berita ni

and I #LOL'ed again

TV3 phail? atau buat cerita? wallahualam! yang pasti, depa ni jahil kot bab bahasa, sampai x cari apa maksud.. dengaq musyrik konon2 cam arab ja.. walhal x tau maksud musyrik tu.. bahasa arab tu bahasa la bai, kena paham jugak, x paham, camni la jadinya

again.. #FACEPALM!


so? hawauyu? komen below!


Politik: Sejarah, diubahsuai atau memang tepat?

Baru2 ni negara dikejutkan dengan "komen" yang diberikan oleh saudara Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu tentang sejarah negara (spesifiknya kisah Bukit kepong).



semua "media2 arus perdana" memberi komen, hinaan dan cercaan tentang "komen" yang diberikan oleh beliau. boleh dikatakan hampir SEMUA media arus perdana termasuklah TV3, UTUSAN, Berita Harian, The star dan lain2 termasuklah BLOGGER2 KERAJAAN serta PEMBANGKANG turut menyumbangkan pendapat masing2 tentang "komen" serta "pengubahsuaian(kononnya[wallauhualam]) yang diberikan oleh Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu


berikut adalah analisis / komen saya tentang perkara tersebut, saya akan bincangkan dibawah tajuk

Politik: : "Sejarah". diubahsuai atau memang tepat?

analisis / komen ini bukanlah dari segi menyokong mana2 pihak, tapi sekadar "pengalaman" saya dalam beberapa "temubual" bersama pelajar2 jurusan "sejarah" dari pelbagai universiti untuk menyiapkan beberapa "tugasan / asignment " yang telah diberikan oleh Pensyarah / Lecturer saya.


Education: Percubaan SPM 2011(download)

Collection of SPM trial Paper 2011 are been shared on the net. This widespread of trial paper are for the SPM students to download and test their knowledge so far and to prepare for the incoming SPM 2011. This collection are collection that are shared on the net that i manage to find for benefits of SPM 2011 students. I would not hold any responsibility for any information and paper that are distribute. And of course, i'm not the one hosting this files =)
========================SPM ( sijil pelajaran malaysia )========================= Koleksi soalan-soalan percubaan SPM 2011 telah dikongsi di internet. Penyebaran kertas-kertas soalan SPM 2011 ini adalah untuk membantu pelajar-pelajar SPM 2011 dalam menguji pengetahuan mereka setakat ini dan sekaligus bersedia untuk menghadapi SPM 2011 yang sudah hampir. Koleksi ini adalah koleksi yang dikongsi di internet dan yang telah saya jumpai untuk kebaikan pelajar-pelajar SPM 2011. Saya tidak akan bertanggungjawab untuk apa-apa maklumat dan soalan-soalan yang disediakan ini.
==================================================
Semoga berjaya!



Education: Percubaan PMR 2011(download)

Collection of PMR trial Paper 2011 are been shared on the net. This widespread of trial paper are for the PMR student to download and test their knowledge so far and to prepare for the incoming PMR 2011. This collection are collection that are shared on the net that i manage to find for benefits of PMR 2011 students. I would not hold any responsibility for any information and paper that are distribute. And of course, i'm not the one hosting this files =)
=====================================================
Koleksi soalan-soalan percubaan PMR 2011 telah dikongsi di internet. Penyebaran kertas-kertas soalan PMR 2011 ini adalah untuk membantu pelajar-pelajar PMR 2011 dalam menguji pengetahuan mereka setakat ini dan sekaligus bersedia untuk menghadapi PMR 2011 yang sudah hampir. Koleksi ini adalah koleksi yang dikongsi di internet dan yang telah saya jumpai untuk kebaikan pelajar-pelajar PMR 2011. Saya tidak akan bertanggungjawab untuk apa-apa maklumat dan soalan-soalan yang disediakan ini.
==================================================
Semoga berjaya!


Islam: Murtad, Zakat, dan Saling menunding jari?

Artikel ini ditulis sebagai respons kepada artikel milik DrMaza yang bertajuk:

Menangisi Murtad dan Zakat (klik sini)

Assalamuaikum pada pembaca.

diwaktu ni, tengah kecoh tentang berita Umat islam yang ditangkap dalam menghadiri majlis yang diadakan pihak gereja, bahkan didalam golongan2 umat islam yang ditangkap tu, dikatakan bahawa ada juga yang telah Murtad.. Wallahualam

Berita, rujuk di sini - http://www.bharian.com.my/bharian/articles/JAIS_polisserbuumatIslamdalamgereja/Article/index_html

maka, serbuan tersebut, telah dipolitikkan orang ramai pihak, dan seterusnya ISU INI yang asalnya merupakan ISU AQIDAH telah menjadi satu ISU POLITIK.



Islam: Mengingati Allah

Assalamualaikum.
Harini, sempena, bulan yang baik ni, hamba nak berkongsi sedikit ilmu dengan pembaca2 blog hamba yang tak seberapa ni.

seharusnya sebelum saya bermula, izinkan saya mengingati pembaca, bahawa penulisan saya adalah dalam ke'adaan santai. oleh itu janganlah anda sebab ternampak penulisan hamba yang santai ni, tuan2 trus tolak x mau baca blog saya.. ala, luangkan sikit masa tuan2 yang sememangnya membuang masa(membuang masa la sebab blogwalking) atau memang menggunakan masa dengan sebaiknya ini untuk membaca nukilan hamba tentang islam

Mengingati Allah (Zikrullah)

sebelum mula, saya nak post video yang menarik ini.. almaqlomla, orang2 zaman skarang ni suka beno tengok bola, jadi untuk post tentang mengingati Allah, mari saya post video bola ni, dan kita sembang2 sket bab video dan kaitkan dengan tajuk arini, mengingati Allah

Tajuk video ni :

Fastest goalkeeper in the history(klik sini kalau nak tgk kat yutube)








Kalaula commentator bola mesia camni, pergh.. memang terbaik la..by the weih(by the way) - video ni pasal golkeeper yang lari, pergh... cukup pantas, mmg laju tul, kalah lipas kudung(macam penah je tgk lipas lari,koekoekoek).. tapi yang menariknya commentator bola ni.. prasan x? ye la, tgk video tgk gak, ce dengar cara commentator bola tu punya bersemangat, sedar x sedar beliau ucapkan " YA ALLAH~.... YA ALLAH~"  dalam tugas beliau.. ye la, tau, pembaca ada jugak yang akan cakap "ala, ya Allah pon, dia ada sambung dengan ayat2 lain", ye la.. tapi adakah kita sendiri, terlintas untuk ucapkan "ya Allah" setiap hari? tolak la dalam solat(tu pon kalau solat,hehehe), ada x kita ucapkan Ya Allah? sengatlah kurang, xcept kalau berdoa dan beberapa situasi yang "wajib"... tgk commentator ni, pergh, memang ALLAH x lekang dari bibir beliau, sehingga membawa ketempat kerja..memang terbaik gitu..

Mungkin benda ni sekadar "benda kecik" bagi sebahagian orang, biasa la, saya pon akui, lain orang, lain cara, dan lain pendapat. tapi bagi saya sekurang2nya ucapan Ya Allah, atau sekadar menyebut "Allah" menunjukkan bahawa kita sentiasa mengingati beliau, secara langsung atau x langsung.
bahkan sultan kelantan juga berkata:

"Saya Tukar Daulat Tuanku Kepada Allahu Akbar Supaya Pelafaznya Dapat Pahala" - Sultan Kelantan (klik untuk berita)

seperti sebuah sirah(sejarah) yang saya petik dari blog ini
"PADA suatu Subuh, Saidina Bilal melihat Rasulullah s.a.w menangis teresak-esak. Apabila Bilal bertanya mengapakah baginda menangis, lalu Rasulullah s.a.w menjawab baginda baru saja menerima wahyu (ayat 191 hingga 195 surah Ali-Imran).
Apakah kandungan ayat berkenaan yang menyebabkan Rasulullah s.a.w menangis? Dalam ayat pertama, Allah menerangkan mengenai sifat orang yang mengingati-Nya pada waktu berdiri, duduk dan berbaring.
Menurut Abdullah Yusuf Ali dalam tafsirnya, semua keadaan itu (berdiri, duduk dan berbaring) adalah simbolik untuk semua keadaan termasuk peribadi, kemasyarakatan, ekonomi dan lain-lain.
Maknanya dalam seluruh hidup kita sama ada belajar, bekerja, bergaul, berumahtangga malah apa saja, adalah dalam keadaan sentiasa mengingati Allah." - http://nurjeehan.hadithuna.com/2008/09/makna-mengingati-allah/

Allah telah nyatakan dalam Al-Quran, surah Al-Ra'd ayat 28
13:28
Sahih International
Those who have believed and whose hearts are assured by the remembrance of Allah . Unquestionably, by the remembrance of Allah hearts are assured."
"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia.  

Seperti ayat diatas, Allah sendiri menyatakan bahawa orang2 beriman dan tenteram hati2 depa(mereka/orang2 beriman) ni sentiasa mengingati Allah dengan Zikrullah. allah juga menyatakan bahawa Zikrullah juga boleh bagi hati manusia tenteram.


sebenarnya, ada banyak cara untuk zikrullah.. boleh lihat artikel ni http://cahayamukmin.blogspot.com/2008/07/zikrullah-mengingati-allah.html.
kalau susah sgt, juz cuma dekat2kanlah hati anda dengan mengingati Allah, setiap masa.
Ingat! sedangkan anak sendiri, keluarga sendiri, ayah, ibu, dan benda2 lain kita boleh ingat sentiasa, apa kata kita selit skit dalam hati kita, untuk ingat Allah dan Rasulnya..


ok, takat tu la perkongsianku, jika ada salah dekat mana2, tegur2lah.. sekurang2nya saya tahu kesalahan saya dan ubah supaya pembaca2 seterusnya dah tak ter"ikut" benda2 yang mungkin saya tersilap


Yang Baik adalah dari Allah, segala yang buruk, salah, dan silap adalah dari saya sendiri...

Ma'asalamah, dan Renung2kanlah dibulan mulia ni
So?
Hawauyu tudei? 
komen2
 


LOL sekejap! mat bangla nyanyi lagu saleem?

LOL sekejap! mat bangla nyanyi lagu saleem?
siot, mat bangla cover lagu abang saleem?
ini la sebabnya ramai orang cakap mamat2 bangla ni MUDAH dapat "kerakyatan".. kalau ujian kerakyatan kena nyanyi lagu meleis! kompom mamat ni dapat "kerakyatan" yang sempurna tanpa was2

enjois guys!
Mat Bangla - Suci dalam debu (penyanyi asal Saleem)








Dan beliau juga berjaya membawa lagu terbaru saleem tampa was2
tinggal kenangan(saleem) versi mat bangla




Post ini sekadar untuk santai sahaja, tidak ada kena mengena dengan POLITIKUS mahupun tikus2 yang lain.. kalau ada kena mengena, bukan tanggungjawapku kerana ANDA yang gatai tangan untuk membuka blog ini, dan membaca post ini, serta menekan butang PLAY untuk ENJOIS lagu2 dibawa oleh mamat bangla ini..

p/s: betui ka dia mamat bangla? sora dah x macam bangla, sedap gitu.. gulung tikar la saleem lepaih ni!

so? hawauyu?
Ken yew Sing THis song bet-ter den him?
hahaha


Palsu / Hoax / fake: Gambar Bulan berada di atas Kaabah pada malam Selasa lepas

baru2 ni kecoh bahawa selasa lepas (selasa minggu tarikh post ini ditulis) bahawa kejadian bulan berada diatas ka'bah disebarkan melalui media maya dan internet..
dan baru harini saya jumpa kononnya gambar kejadian tersebut


SMS tersebut berbunyi:
Daripada Dato Mazlan astrology.. Malam ni di Mekkah jam 3.25 a.m (pagi) , bulan akan mengelilingi Kaabah .. dan langit akan bertukar menjadi biru cair (terang jadinya) . Dan masa inilah saat saatnya doa kita dimakbulkan .. Benda ini terjadi selepas 10 juta tahun .. Sila sebarkan perkara ini kepada kawan kawan .. Mekkah 3.25 pagi , Singapore , Malaysia 8.25 pagi (Sabtu Pagi)...

==================
semak kesahihan mesej
=================
astrology = ahlil nujum
astronomer = baru ahli astronomi
bulan mengelilingi ka'bah = bulan keliling bumi, bukan ka'bah, kalau mesej tu tulis bulan terpacak di ka'bah, mungkin benar
Doa termakbul = tiada hadith2 sahih yang menyokong bahawa berdoa diwaktu tersebut doa akan termakbul.
10 Juta tahun sekali = Wallahualam, bulan peernah ke mengelilingi ka'bah, kecualilah dengan Kehendak-Nya. kun fayakun (surah yasin). walau bagaimanapun tiada bukti sahih pernah berlaku 10 juta tahun yang lalu.
========================

ini adalah gambar hoax/fake tentang kejadian tersebut


berikut adalah penerangan saya


gambar kejadian bulan sabit yang kelihatan di mekah.. sekian

tgk gambar no 2, gambar diambil dari blakang bulan = kalau satelit diblakang bulan sekalipon, tidak akan gambar jadi begitu, kerana jarak bumi dan bulan jauh, maka gambar bulan sepatutnya akan menitupi bumi, atau gambar diambil akan nampak keseluruhan bumi
gambar ini diambil di : http://www.pinkysmile.com/vb/archive/index.php/t-1687.html bertarikh - 03-14-2011

gambar 3: kalau bulan diatas ka'bah, sepatutnya gambar diambil dari bawah ka'abah pandang ke'atas, bukan dari tepi, kalau dari tepi bukan atas ka'bah tapi selari dengan gambar diambil dengan ka'bah.

=====================
menyedihkan
=====================
walaupun telah diterangkan pada sehari sebelum kejadian oleh Agensi Angkasa Negara (ANGKASA)
bahawa kejadian ini tidak berlaku, siap keterangan telah diberikan, masih disebarkan lagi mesej berantai tersebut
http://www.facebook.com/notes/agensi-angkasa-negara-angkasa/bulan-mengelilingi-kaabah/251976368158509
====================
mesej berantai tersebut hanyalah satu agenda untuk merendahkan aqidah umat2 islam. tambahan pula diwaktu bulan ramadhan ni, ramai mengejar2 pahala dan ini adalah salah satu cara singkat untuk bagi mereka2 yang bertanggungjawab untuk merosakkan aqidah umat islam dengan menggunakan "kebodohan"  Melayu2 Muslim yang mudah percaya dengan berita2  berantai berkaitan agama tanpa diselidik..
=================
Penyiasatan
---------------------------
walau bagaimanapun, Jeddah astronomy society ada mengeluarkan info tentang kejadian tentang bulan selari diatas ka'bah
=======================
JEDDAH: Makkah will witness Monday two astronomical phenomena: the equal length of day and night – sunrise and sunset at 6:30 A.M. and 6:30 P.M. respectively – and the moon in a vertical position above the Holy Ka’ba.
Majed Abu Zahra, head of the Jeddah Astronomy Society (JAS), said after sunset, the International Space Station (ISS) will enter the Makkah sky from the west at 7:15 P.M., and about three minutes later its bright light will be seen easily in Makkah and nearby areas. The moon will be vertical over the Ka’ba, for the second time this year, at 7:55 P.M. local time. It will be 67.9 percent illuminated, he added.
– Okaz/Saudi Gazette  __
sumber
 http://www.a1saudiarabia.com/monday-moon-vertical-over-holy-kaba/
=====================
berita tersebut juga mengatakan kejadian ini merupakan kali KEDUA.. bukannya 10 tahun sekali.

maklumat ini dikeluakan oleh Jeddah Astronomy Society pada 13/MARCH yang lalu..
bole

berita/gambar ini diambil do
http://www.pinkysmile.com/vb/archive/index.php/t-1687.html bertarikh - 03-14-2011
rasanya
=====================
sebelum mengakhiri analisis dan post saya
ingin saya quote komen sahabat di page ini
Misteri Para Wali ·
buatlah ibadat dgn istiqamah tanpa mengiri saat..

janganlah anda buat ibadat kerana TAKUT dengan mesej berantai, tetapi seperti yang diterapkan oleh islam sendiri, buatlah IBADAT seperti ESOK tiada lagi...

bukan apa, orang2 Melayu Muslim ni selalunya "BERIBADAT" lepas dapat mesej2 camni, didalam kesusahan atau sewaktu dengannya sahaja. anda patut ingat yang kita perlu beribadat dengan IKHLAS, bukannya sebab TAKUT dengan mesej2 dan berita yang sewaktu dengannya camni


=======================
wallahualam
p/s: post ini adalah respon pada berita palsu yang disebarkan di blog
(belum delete)
http://peribadirasulullah.wordpress.com/2011/08/21/gambar-dan-video-bulan-berada-di-atas-kaabah-pada-malam-selasa-lepas
(dah delete[Alhamdulillah, usaha untuk menghentikan penyebaran berjaya])
http://tulahan.blogspot.com/2011/08/gambar-bulan-berada-di-atas-kaabah-pada.html 

http://pemudacheh.blogspot.com/2011/08/gambar-dan-video-bulan-berada-di-atas.html
p/s 2: kalau nak share, sila linkkan pada post asal ini, dan tinggalkan link anda di komen, insya'Allah saya akan linkkan kembali
p/s 3: jika ada kesilapan, sila betulkan, saya akan ubah bahagian yang tersilap tu, saya manusia, buat jugak silap. yang baik dari Allah, yang buruk adalah salah saya sendiri
=================
Bulan atas kabah , bulan atas kaabah, bulan atas ka'bah , palsu Bulan atas kabah , palsu bulan atas kaabah, palsu bulan atas ka'bah, mesej berantai Bulan atas kabah , mesej berantai bulan atas kaabah , mesej berantai bulan atas ka'bah , Bulan atas kabah , bulan atas kaabah, bulan atas ka'bah , palsu Bulan atas kabah , palsu bulan atas kaabah, palsu bulan atas ka'bah, mesej berantai Bulan atas kabah , mesej berantai bulan atas kaabah , mesej berantai bulan atas ka'bah , Bulan atas kabah , bulan atas kaabah, bulan atas ka'bah , palsu Bulan atas kabah , palsu bulan atas kaabah, palsu bulan atas ka'bah, mesej berantai Bulan atas kabah , mesej berantai bulan atas kaabah , mesej berantai bulan atas ka'bah
=================
comment:


Braces Oh Braces! part 2

yeah.. gigiku rongak..
trus aku set appointment sabtu tu jugak.. sebab alang2 dah sakit, baik trus layan ja.. dari aku simpan, baek setel trus bab gigi..

sabtu tu, da set2 suma, *(siap rasa nak terkencing)
kenapa?
sebab terbayang post2 aku baca kat tenet n fesbuk.. ramai kata sakit time pasang braces..

BULLSHIT OH!
langsung x sakit

aku masuk, doktor sembang apa nta kat aku
tup2 tengah sembang da setel pasang besi

langsung x sakit.. cuma rasa muka ketat*(muka ketat??) sket la

balek tu.. ak ikut la nasihat2 yang baca kat  tenet.. makan bubur la, makan tu la benda2 lembut la. buah kena potong kicik2 la..

dem, aku bajet kalau makan benda2 keras sakit la *(time tu duk percaya lagi)

esok tu, darn, mak masak sedap2.. ak bajet dah x boley makan la.. tapi oleh sebab aku hati kental(padahal degil).. aku pon teruskan usaha aku yang degil ini ntuk "SLAMBER ROKIAH"(slamber rock) ja makan benda2 keras tu..

you know what? langsung x sakit.
aku makan guna graham la, kat blakang, wtfish makan guna gigi depan..

so. bagi sesapa nak pakai braces
nasihat aku..

1: cari kedai braces yang ramai orang rekemen
2: cari klinik gigi yang baek n banyak review yang baek
3: toksah(jangan) percaya cakap orang tentang pemakaian braces tu sakit la, kurang berat badan ka.. apa2 ja.. aku slamber rokiah je
4: jangan ikut prangai aku, jaga sket makan tu.. bila nak elok gigi kalau slamber makan benda liat dan keras
5: cari kawan2 yang boleh sapot2 dari blakang. baru ilang sket takut tu
6: pakai braces x sakit langsung oh!.. cuma rasa ketat je kat gigi.. lama2 braces tu pon x prasan
6.1- crita pasai braces pon x prasan, aku penah lepas makan, trus sambar colek gigi (pencungkil gigi) n nak cungkil cam biasa(biasa, tabiat).. tetiba stuck, baru ingat, aku dah pakai braces.. buang la tabiat tu oh!


tu je dariku untuk mu..
segala persoalan, gi la like page2 fesbuk braces tersebut.

n akhir skali..

TRINGIN  TAK NAK PAKAI?
bnwahhahahaha

hawauyu tudei?

aim fain!

KOMEN2

part 1:
http://hawauyu.blogspot.com/2011/08/braces-oh-braces-part-1.html


Braces Oh Braces! part 1

 Yellow!
Hawauyu tudei?

Post ini, ditulis dariku untukmu
budak2 yang x pakai braces, tapi teringin
dan terdetik satu soalan yang begitu serius mengalahkan segala benda2 yang serius belaka dinegara ini, contohnya politik!

my post for the community of braces user in malaysia!

Like Like Like! untuk dapatkan informasi dan pendapat2 tentang braces dari pengguna tegar(tegar ke?) braces semeleisias!
ada 2 page yang aku like untuk menyoal soalan2 yang begitu indah dan tersusun bak irama dan lagu tentang braces.

Komuniti Braces malaysia
http://www.facebook.com/pages/Komuniti-Braces-Malaysia/148837568480000?sk=wall

dan

Saya Budak Gigi Besi , I love wearing BRACES (:

http://www.facebook.com/pages/Saya-Budak-Gigi-Besi-I-love-wearing-BRACES-/115456831799468

Ekceli.. ramai bertanya

der... Pakai braces tu sakit ke?

ekceli, bagi aku, selama sebulan pakai braces *(waktu dan time artikel ni ditulis)

Pakai Braces, LANGSUNG tak sakit. atau dalam ayat lainya Pakai braces TAK SAKIT LANGSUNG (dehell? sama je maksud)

hahaha
aku pon, pakai braces lepas kena "sound" dengan apak aku, mak aku , makcik aku, and abang2 aku
almaqlomla. sebagai salah seorang PENAKUT(sori sket, aku bukan penakut, cuma takut dengan dentist ja), aku memang anti-Klinik gigi!
almaqlom, memang aku x suka dentist (siap penah lari lagi dari klinik gigi)

lepas2 kena sound, maka, pada tarikh keramat 19 july 2011. aku pon off ke Klinik orthodontiks permatang pauh untuk first appointment
dengan hati yang cuak lagi dupdap dup dap.. atau dap dip dup.. aku pon gi la dengan muka braninya.. (walhal cuak)

hari sebelumnya, ramai member2 tolong pujuk aku, sebab aku mmg takut bab dentist..

da jumpa, baru kutahu, kena buat appointment ntuk buat braces ni.. so aku pon set la apointment 23 hb(sabtu) tu.. dem buang masa aku dan menambah ketakutan braces ku!

tibanya hari keramat. ak pon gi la klinik tu
dia bagi la info, ada 2 jenis braces..

yang murah

RM3500 .. adalah versi besi (yang stendet, ramai orang pakai tu)
n yang mahal
RM5000 .. versi seramik, ala2 xnampak gitu.. sama kaler dengan gigi, orang x prasan

aku oleh kerana tak begitu kaya pilih la stendet

den doktoq gigi (pompuan) panggil masuk n bagi penerangan, dia cek2 gigi aku, n tekap 1 benda(acuan kot) ntuk amek bentuk gigiku.. lepas tu tibalah satu penerangan yang paling aku x suka

"fikri, gigi ni, ni n ni kena sacrifice" (cabut gigi)

pergh time tu rasa aiyo, jam pusing manyak silow(slow)!
cam nak rebah.. *(takut)

last2.. semua 5 batang ak kena cabut.. (LIMA!).. tapi bukan kat situ, kena gi dentist biasa
maka hari senayan(isnin) seterusnya.. 25 july.. ak gi la klinik gigi yusmin apa nta kat parit buntaq ni

amatlah sedih bila cabut 1 graham... *(tak sakit pon, padahal ramai cakap sakit), doktoq tu mmg syiok! baik

esoknya 26 cabut lagi satu.. .(dah 2 tu..) n balek, demam trus.. hahahah
lusanya 27julai.. cabut 3 skali.. maka mulalah sesi gigi rongakku!

bersambung di part 2
http://hawauyu.blogspot.com/2011/08/braces-oh-braces-part-2.html

so hawauyu tudei?
aim fain

komen2


What Would you Do? What is your response to this situation?

Hawauyu?

arini aku nak buat sedikit kajian.
nak tau apa respon anda semua tentang situasi ini?
Apa pilihan anda
dan kenapa anda membuat pilihan begitu?


SITUASI:
Seorang Wanita dirompak, sekarang ni perompak mempunyai senjata, dan sekeliling ada orang ramai.
perompak ni mempunyai senjata, mampu mencederakan wanita tersebut, dan orang2 disekelilingnya. anda Rasakan yang anda Mampu membantu(mungkin anda ada kelebihan, perompak tak perasan anda dibelakang beliau, atau anda mempunyai kelebihan dalam senibela diri dan anda yakin anda boleh membantu).. adakah anda akan membantu? jika ya, kenapa? tidakkah anda takut perompak itu mencederakan anda? tidakkah anda takut dipersalahkan jika tindakan anda menyebabkan orang2 disekeliling perompak itu cedera dan menyalahkan anda atas tindakan anda? adakah anda akan membuat panggilan kecemasan dan tunggu sehingga pihak berkuasa datang(katakan pihak berkuasa ambil masa 10 minit untuk sampai, banyak kemungkinan mungkin terjadi dalam masa 10 minit)? adakah anda akan berharap agar orang akan membantu?

fikir fikirkan pilihan anda dengan bijak, dan kenapa anda membuat pilihan begitu? dan adakah pilihan yang anda lakukan adalah pilihan yang boleh dianggap sebagai pilihan yang bijak?

so
What Would you Do? What is your response to this situation?












sila respon dibawah



Alkisah senior, Junior, super(supra)senior, superdupersenior!

hawauyu tudei?

Dalam "yuniversitieh" term2 ni amatlah common dikalangan student2

Senior? (budak lama)
Junior? (budak baru)
super(supra)senior? (budak repeat)
superdupersenior? (budak x reti2 nak grad)
quoted!
apa bezanya antara semua? pengalaman je beb!
kalau kau senior x semestinya kaw bijak dari junior, sama la dengan seterusnya.
yang peliknya
perangai some "senior"
almaqlomla mentang2 kaw da lama masuk *(padahal lebih satu sem ja). kaw boley buat kepala?
bro.. kalau ko senior, tapi baru amek "kelas" tersebut dengan junior2,
mesti la ko pon sama "blur" dengan junior
merendah la diri sendiri, xde orang penah mati sebab merendah diri pon
sama2 belajar..
cuma budak2 junior respek ko sket sebab ko lama idup dekat yuniversitieh dari diorang, tapi janganla sebab depa respek kaw besar kepala..
kekadang nyapah jugak.. sebab dia senior, kita kena ikut cakap dia.. walhal kekadang dia pon bukannya betui sgt.
hahahaha

Spitting on your seniorism la dude/sis kalau kau buat kepala sampai semua kena ikut cakap ngekau, sampai nak bagi pandangan pon xleh

sekian
hawauyu?
r-yu-laik-dis?




Ana? I? saya? what's the different?

Hawauyu tudei?
orait tudei, aku nak "mengemokan" yang sedang berposa.

ada alkisah tersebutlah maka berceritalah aku tentang penggunaan "ana"
tahukah anda tu merupakan kata ganti diri bahasa arab yang bermaksud saya?
tapi bukan yang tu alkisahnya.
alkisahnya nak tegur otak2 geliga sahabat2, pembaca2 dan semua la
ketahuilah
bahasa penggunaan "ana" tidaklah menunjukkan anda seorang yang religious.. kalau anda memang religious memang tooooooorboek(Alhamdulillah) la

ni tidak.. ada la 2-3 cerita, bila orang2 atau aku sendiri mula taip menggunakan "Ana"
ada ka orang boley anggap aku atau orang2 guna "ana" tu sebagai ustaz la.. perli sana perli sini perli sinun
dehell bro/sis?

"Ana" tu cuma kata ganti diri

tapi itu orait gak
yang besnya, ada geng2 yang diketahui perangainya masyaAllah.. takmau komen lebih
tengah2 sembang, tiba2 konon2nya nak "islamik" sikit la dalam komen dia..
pergh!
trus dari AKU  jadi ANA?
dehell?
niat tu baguih, tapi tak ka hipo"kirit"?
dari "aku,gua" tetiba jadi "ana" sebab nak menyampaikan sedikit ilmu?
kekadang saja guna "ana" dengan niat member2 respek sebab nampak islamik gitu.

be yourself a bro.. x semestinya guna AKU/GUA tu kau xboleh sampaikan ilmu agama.. memang nampak kasar, kalau x mau kasar guna "SAYA".. kan cantek sket.. ni tetiba "ana"


aiyoyoyo, tapi yang besnya, yang nak menunjukkan ko hipo"kirit" sket tu, benda yang kaw bagitau(ilmu tu) kekadang tah haram~~~, betuinya pon idak.

be yourself!

so?
hawauyu?
r-yu-laik dis?



Excited!

Yellow!(basically Hello)
really excited to start blogging my own personal blog!

will be using a lot of "ROJAKZ" language/dialect in my writing..


so?
hawauyu tudei? (how are you today?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Post

Read This!

If you would like your blog to be included in this reading list, just mail your blog link to Hawauyu[at]gmail.com. The of a blog that i read is Quality-non-diary blog. if you would like your post/article to be discussed by me, just mail the blog link to the same blog. with regards - Hawauyu

Label Cloud