Braces Oh Braces! part 1

 Yellow!
Hawauyu tudei?

Post ini, ditulis dariku untukmu
budak2 yang x pakai braces, tapi teringin
dan terdetik satu soalan yang begitu serius mengalahkan segala benda2 yang serius belaka dinegara ini, contohnya politik!

my post for the community of braces user in malaysia!

Like Like Like! untuk dapatkan informasi dan pendapat2 tentang braces dari pengguna tegar(tegar ke?) braces semeleisias!
ada 2 page yang aku like untuk menyoal soalan2 yang begitu indah dan tersusun bak irama dan lagu tentang braces.

Komuniti Braces malaysia
http://www.facebook.com/pages/Komuniti-Braces-Malaysia/148837568480000?sk=wall

dan

Saya Budak Gigi Besi , I love wearing BRACES (:

http://www.facebook.com/pages/Saya-Budak-Gigi-Besi-I-love-wearing-BRACES-/115456831799468

Ekceli.. ramai bertanya

der... Pakai braces tu sakit ke?

ekceli, bagi aku, selama sebulan pakai braces *(waktu dan time artikel ni ditulis)

Pakai Braces, LANGSUNG tak sakit. atau dalam ayat lainya Pakai braces TAK SAKIT LANGSUNG (dehell? sama je maksud)

hahaha
aku pon, pakai braces lepas kena "sound" dengan apak aku, mak aku , makcik aku, and abang2 aku
almaqlomla. sebagai salah seorang PENAKUT(sori sket, aku bukan penakut, cuma takut dengan dentist ja), aku memang anti-Klinik gigi!
almaqlom, memang aku x suka dentist (siap penah lari lagi dari klinik gigi)

lepas2 kena sound, maka, pada tarikh keramat 19 july 2011. aku pon off ke Klinik orthodontiks permatang pauh untuk first appointment
dengan hati yang cuak lagi dupdap dup dap.. atau dap dip dup.. aku pon gi la dengan muka braninya.. (walhal cuak)

hari sebelumnya, ramai member2 tolong pujuk aku, sebab aku mmg takut bab dentist..

da jumpa, baru kutahu, kena buat appointment ntuk buat braces ni.. so aku pon set la apointment 23 hb(sabtu) tu.. dem buang masa aku dan menambah ketakutan braces ku!

tibanya hari keramat. ak pon gi la klinik tu
dia bagi la info, ada 2 jenis braces..

yang murah

RM3500 .. adalah versi besi (yang stendet, ramai orang pakai tu)
n yang mahal
RM5000 .. versi seramik, ala2 xnampak gitu.. sama kaler dengan gigi, orang x prasan

aku oleh kerana tak begitu kaya pilih la stendet

den doktoq gigi (pompuan) panggil masuk n bagi penerangan, dia cek2 gigi aku, n tekap 1 benda(acuan kot) ntuk amek bentuk gigiku.. lepas tu tibalah satu penerangan yang paling aku x suka

"fikri, gigi ni, ni n ni kena sacrifice" (cabut gigi)

pergh time tu rasa aiyo, jam pusing manyak silow(slow)!
cam nak rebah.. *(takut)

last2.. semua 5 batang ak kena cabut.. (LIMA!).. tapi bukan kat situ, kena gi dentist biasa
maka hari senayan(isnin) seterusnya.. 25 july.. ak gi la klinik gigi yusmin apa nta kat parit buntaq ni

amatlah sedih bila cabut 1 graham... *(tak sakit pon, padahal ramai cakap sakit), doktoq tu mmg syiok! baik

esoknya 26 cabut lagi satu.. .(dah 2 tu..) n balek, demam trus.. hahahah
lusanya 27julai.. cabut 3 skali.. maka mulalah sesi gigi rongakku!

bersambung di part 2
http://hawauyu.blogspot.com/2011/08/braces-oh-braces-part-2.html

so hawauyu tudei?
aim fain

komen2


8 Responses
  1. Nice article, byk information utk bkal2 gigi besi =)


  2. SEBULAN PAKAI MMG LA XRASA SAKIT LG.... AFTER FUTHER TREATMENT BILA WAYAR DH DI UPDATE KE YG LEBIH KASAR N DOC AKAN KETATKAN WAYAR, TIME TU AKAN RASA YG TERAMAT SAKIT SGT.... FIRST TREATMENT U AKAN PAKAI WAYAR YG HALUS JE... LPS 5 OR 6 BULAN WAYAR AKAN DI UPDATE.. N TREATMENT FOR BRACES NI XSAMA ANTARA SATU SAMA LAIN... ADE SOME PERSON KENA PAKAI MCM2 DLM MULUT... KENA IKAT ANTARA GIGI, GETAH N SO ON... YG MERIMASKAN TTG BRACES NI, WPUN KITA DH RASA BERSIH DH GIGI KITA, ACTUALLY GIGI KITA SUSAH NK BERSIH.


  3. Encik Fikri Says:

    caps lock rosak ke bang?
    hehehe.. maybe doc abang tu yang kasar, but mostly kawan2 yang pakai braces lgsg, dan diulangi LANGSUNG TIDAK KOMPLEN(ops caps lock saya pon rosak) sakit.. cuma rasa ketat je.. biasa la.. n minggu pertama mmg rimas, eh? lupa lak, most of the guys/gurls dekat komuniti braces agreed yang pakai braces ni lgsg x sakit dan rimas only the 1st week, kekadang x sampai pon seminggu, sehari dua je. totally WORTH it


  4. Encik Fikri Says:

    and furthermore, bukan 5 ke 6 bulan bang... either tiap2 bulan or 2 bulan skali.(abang penah pakai ke? macam xpenah je..). for me, monthly... n getah tu namanya power chain, and also x sakit...


  5. XRETI BACA KE? I MEAN AFTER 5 OR 6 MONTHS WAYAR TU BR UPDATE.... BASED ON MY CASE.. EVERY 2 MONTHS MMG I TUKAR WAYAR.. TP WAYAR TU STILL SAIZ YG SAMA.. JUST TUKAR GETAH JER... AFTER ALLIGNMENT DH BERGERAK, BR MY DOC TUKAR KE WAYAR YG LEBIH KASAR... WHY U NK SENTAP.. I JUST SHARE MY PNGALAMAN JE..... N I JUST SAID EARLIER, PAKAI BRACES NI XSAMA SETIAP ORG... DONE


  6. Encik Fikri Says:

    lol.. CAPS LOCK still broken ek?
    and who cant read? seriously dude?
    and who sentap lol? hahaha
    seriously i lol'd again.. saiz wayar for me changed from small yang anda cakapkan tu, to large at 2nd month(and some 3rd month and so on), and still x sakit. further treatment, still x sakit(and supported/agreed by others who wears braces @ komuniti braces and kami budak gigi besi). same here, juz sharing my opinion. and again juz like i'm saying doesnt hurt at all. by the way you are typing = showing that you've have really bad experience with doc.

    basically: YOUR CAPS LOCK ARE still BROKEN
    and no hard feeling.. or should i say no CAPS LOCK feeling

    chill and turn you freaking caps lock off.


  7. Winner Says:

    Braces are nice , I got my teeth straighten a few years , it's pain in the beginning time , but no pain no gain :D ,not long you will get used to it :D . You can also visit my Dentist Blog.


  8. hudanaayuhu Says:

    nak tanya damon braces ada x kat klinik dr hani ni?kalau ada tau x berapa kos dia?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Post

Read This!

If you would like your blog to be included in this reading list, just mail your blog link to Hawauyu[at]gmail.com. The of a blog that i read is Quality-non-diary blog. if you would like your post/article to be discussed by me, just mail the blog link to the same blog. with regards - Hawauyu

Label Cloud